Så blir sömnlösheten blott ett minne.

Är du en sådan människa som kryper ner i sängen, släcker lampan och ska somna. För att tre timmar senare fortfarande ligga vaken, vridande och vändande på dig, med myror i kroppen, spöken i huvudet och inte en gnutta av John Blunds sömnpulver i ögonen? Här kommer lite tips för att göra sömnen lättare.
 
* Varva ner innan du släcker lampan! Läs en bit i en bok, sitt en stund framför tv'n, ta en dusch, spela lite musik, klappa på katten, sticka litegrann, teckna någonting. Testa dig fram och se vad som får dig att varva ner.
 
* Se till att det var en lång stund sedan som du drack något med koffein eller åt något med hög sockerhalt i. Det är bättre att dricka ett glas med vatten på kvällskvisten och ta en frukt istället för det där godiset som lockar.
 
* Lägg dig vid en tid som passar dig. För vissa sätter hjärnspökena igång runt tolv, det finns en anledning till att det är spöktimme mellan 00-01. Det är ofta då hjärnspökena jobbar som mest. Finn den tid som passar dig bäst och skaffa dig en daglig rutin kring detta klockslag.
 
' Undvik tystnad, om den stressar dig. Sätt på en film/serie som du kan väl och låt den följa dig in i sömnen. Starta en ljudbok och låt berättarrösten söva dig. Sätt på musik som du tycker om och som gör dig trygg. (Jag har somnat med musiken på högsta volym, då det var enda sättet att få tyst på tankarna, men det fungerade i alla fall) Fokusera på det som sägs i filmen/ljudboken, det gör att du inte kan fokusera på massa andra tankar.
 
* Skriv ner de tankar som fortsätter störa dig. Ha ett anteckningsblock och en penna vid sängen om du känner att det är någon viktig tanke, som du verkligen måste skriva ner. Finns tanken på papper kan du vara trygg och släppa iväg den, för den finns ju kvar på pappret morgonen efter.
 
* Slappna av. Känn efter hur dina tår känns tunga, hur fötterna blir tunga, hur vaderna sjunker djupt ner i madrassen, hur hela benen blir som blyklumpar. Fortsätt såhär genom hela kroppen och känn hur härligt avslappnad du blir. Detta moment kan kräva träning, men är ett bra verktyg när du lärt dig.
 
* Ta hjälp! Känner du att du inte lyckas lösa sömnsvårigheten själv, våga be om hjälp. Träffa en psykolog, testa tabletter, prata med kompisar, dela erfarenheter med andra. Det finns tabletter som fungerar lugnande, men som inte är sömntabletter. Innehåller de valeriana gör de nytta, men är inte beroendeframkallande.
 
(Bildkälla)
 
Jag hoppas dessa tips kan hjälpa dig en bit på vägen till en god natts sömn. Jag vet hur frustrerande det kan vara att höra klockan ringa och inse att man fått sova en timme, på hela natten. Jag har varit där och ovanstående tips kommer från egna erfarenheter. Sov gott kära vänner, ni förtjänar all sömn ni kan få!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0