En kort guide till bra utfodring.

Känner du för att börja BARFa din katt (eller hund) så finns det vissa saker som är bra att veta. Svar nummer ett; ja, all mat serveras rå!
 
Du ger ungefär 2% av kattens kroppsvikt, eller av den önskade kroppsvikten. Jag baserar alltså mina katters ransoner på den vikt jag vill att dem ska få. Självklart får du anpassa mängden mat efter ditt djur, en del behöver mer, andra mindre.
 
Djuret behöver få i sig;
~17% hjärta, detta går inte att överdosera. Ger du för lite till en katt, kan den få taurinbrist vilket kan leda till försämrad syn och i värsta fall hjärtsjukdomar.
~10% ben. Ben hjälper till att stabelisera en lös mage, ger djuret något att gnaga på och gör att de får i sig kalcium och spårämnen som finns i ben. Har man en katt eller hund som inte förstår hur man gnager på ben kan man ge benmjöl.
8% lever (lammlever endast 5%) Lever går att överdosera, så ge max 10%. Lever behövs för att katten ska få i sig A-vitamin, men i för stor mängd blir det gifitgt och orsakar anorexi, urkalkning av skelettet och annat otrevligt. Brist på A.vitamin leder till försämrat immunförsvar, sämre syn m.m.
Resterande föda är rått kött. I vissa fall kan man skjuta in grönsaker, vilket då mest fungerar som bukfylla. VIktigt att tänka på är att man endast ger grönsaker som inte är giftiga!
 

barf.ifokus
Barf och färstfoder till hund & katt
Barfmycat
 
Jag hoppas ni nu har lite mer kött på benen och kanske även ni väljer att börja BARFa er fina vän?!
Vill ni läsa mer om just BARF, så kan ni titta in på dessa sidor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0