Det där med hästens hovar.

För mig har det varit en självklarhet att hästen ska ha skor på fötterna. Den får ju ont annars och hovarna slits ju ner, så skor ska det vara! Sen fick jag ont om pengar och hade inte råd att lägga ut pengar på skoning var femte-sjätte vecka. Jag fick glatt söka ny kunskap och se hur jag kunde lösa den situation jag stod inför, jag ville ju ha kvar Greta även om jag inte hade råd att sko henne.
 
Gretas skor drogs av, verkades av hovslagaren och sen fick hon glatt gå utan skor, enda tills jag fann någon lösning på problemet.
Jag satt och läste på internet, fick kunskap om barfotaverkare, sökte någon i närheten av mig som låg okej i pris och som kunde göra ett bra jobb. Jag fann ingen och tog då saken i egna händer. Med papper på hur en bra verkning skulle se ut och en nyinköpt rasp åkte jag till stallet. Två och en halvtimme senare hade jag fått raspat två framhovar och var relativt nöjd med resultatet.
 
Strax efter att jag verkar Greta själv så kom jag i kontakt med Lisbeth och genom henne kom jag även i kontakt med hennes man, Sven. Lisbeth och Sven bodde då i Lygnö och Sven var utbildad barfotaverkare. Jag insåg att här fanns det kunskap och hjälp att hämta, sagt och gjort, Sven är den som numer sköter Gretas hovar.
 
Greta går som barfotahäst och verkas med en intervall på sex veckor. Denna häst som tidigare var skeptisk till att låna ut sina hovar börjar nu förstå att det är trevligt att lyfta hovarna. Den största skillnaden sedan Greta blev av med skorna och blivit verkad på ett korrekt sätt är hennes rörelsemönster. Hon landar i 99% av fallen med trakten först, hon rör sig lättare och luftigare. I början ömmade hon på grusvägarna, vilket berodde på strålröta. I takt med att hon går på strålen och den får börja jobba, samt att jag behandlat strålrötan med Svenkdroppar, så ömmar hon mindre och mindre.
 
Gretas hovar kommer aldrig få skor på sig igen, hon mår så mycket bättre barfota!
 
Gretas hov i Januari 2013. Den är här full av strålröta, utfluten åt alla håll och kanter, trakterna är på tok för höga och det fanns en del att åtgärda. Idag är det mesta ett minne blott. det är lite strålröta kvar, men de är så fina jämfört med detta!
 
 

Kommentarer
Postat av: Moa

Har också nyss tagit av min häst skorna och det är det bästa beslutet jag tagit någonsin! Jag får en bra känsla i magen varje gång jag lyfter hoven och ser en naturlig hov som är på väg åt ett friskare håll :-)

2013-09-23 @ 23:25:04
URL: http://projektfrihet.blogg.se
Postat av: Cathie | Equest Photography

Min är barfota bak efter skadan, funkar skitbra!! Men till vintern åker skorna på igen, måste ju ha broddar annars går det inte att rida under hela vintern :/

2013-09-24 @ 09:06:02
URL: http://equestfoto.se/blog
Postat av: Caroline - EQUISS - Akademisk Ridkonst

Jag håller på att inleda samma projekt på Wippan. Alla tips och råd mottages mycket tacksamt!

Svar: Åh, vad spännande! Jag hoppas att du får samma positiva erfarenheter av det som jag fått! Gick inte Wippan som barfota häst i vintras, eller minns jag helt fel?
Först och främst, se till att du hittar en bra och kunnig barfotaverkare! Där kommer du kunna få otroligt mycket tips och förslag på det som passar dig och Wippan bäst, samt hjälp att passa ut barfotaboots om du skulle vilja ha det.

Med tanke på att Greta hade så ful strålröta, så la jag ner en del fokus på att få bort den. Det jag gjorde var att köra en kur/utrensning med Pau D'arco (säljs som Lapacho) Det Pau D'arcon gör är att den hjälper till att rensa ut överflödig candida ur tarmen och på så sätt bli av med den svampinfektion som pågår i kroppen. Jag har även dragit ner på det foder som innehåller mycket socker, då sockret är näring för candidan.
Jag ger även torkade nässlor och björklöv, vilket även det fungerar i utrensande syfte, samt stärkande på insidan. Detta har jag blandat ut i lite lusern, för att Greta ska vilja äta.
Nu, när jag fått ordning på insidan, har jag även gett mig på strålarna från utsidan och sprejar dem med Svenskdroppar, vilket går att köpa i Hälsokosten, varannan eller var tredje dag. Detta har gjort enormt stor skillnad och Gretas strålar börjar bli riktigt fina!

Jag har gett allting den tid det behöver och lyssnat väldigt mycket på Greta. Har hon velat gå i gräskanten, så får hon lov att göra det, jag kan ju inte veta hur öm hon är för dagen. Med tid och en bra barfotaverkare kommer du och Wippan lösa alla funderingar ni stöter på, det är jag säker på! :)
Rebecka Johansson

2013-09-28 @ 08:06:08
URL: http://equiss.webrider.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0