i want candy?

NU har jag landat på riktigt. Mat är fixad tills imorgon, tr är utskrivet inför imorgonkväll, jag är duschad och jag har pluggat. Jag har även klappat lite på sötast Pipson som är kelsjuk, som alltid.

Man kan ju undra hur en vanlig dag för mig ser ut egentligen. För, vad gör egentligen en hästskötare i ett litet stall som Stall SB? Jag börjar halv nio och om Sussie inte hunnit ut så börjar jag och Andreas ta ut hästar i inackorderingsstallet, sen fortsätter vi i vårt eget. Här någon gång brukar Sussie dyka upp, då görs första hästen iordning för ridning. När Sussie kommit iväg är det dags att hugga i och mocka boxar så spånet yr, haha.

Efter en timma ska häst nummer två vara färdig och helst alla boxar mockade (händer dock sällan) Medan jag fixar hästar hit och dit fortsätter Andreas mocka och skulle det vara färdigt fixas vattenhinkarna till de som har i boxen, höpåsar packas och stallgången sopas.

Har Sussie ridit effektivt hinns ibland en tredje häst med och då ska det vara färdig efter ytterligare en timme. När hästarna kommer ner till stallet efter ridning ska ben skrubbas, pälsar borstas och hovar smörjas, om det inte är fint väder så hingstarna ska ut någon timme i hagen.

När alla hästar som ska ridas är färdiga putsas det träns, sadelgjordar och förbygel. Det kastas ut hö i hagarna, ev får de komma in och äta lunch om vädret inte tillåter utevistelse. Vissa dagar tas det in helt vid ca. tjugo i tolv. Då spolas ben, smörjs mugg (som ena hästen dragit på sig) lindas ben som behövs, tas av täcken och borstas päls där det behövs.

Vid tolv drar butiksjobbet igång. Där är det inkörning av varor, hjälpa kunder, städa, fixa, beställa varor m.m som gäller. Även en del stalljobb under butikstiden.

Det är verkligen ett omväxlande jobb, som består av så mycket. Ena dagen kan jag sitta till hästryggen och få en genomkörare av Sussie, nästa dag skrittar jag lugnt runt travbana, för att en tredje dag knappt ens fixa en häst. Allt beroende på vad som måste göras just den dagen.


Utsikten från bakdörren till stallet. En av hagarna, där just nu två treåringar spatserar runt i leran.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0